‘Muntah Susu dan Batuk Tanpa Kahak’ – Gara-gara Asap Rokok, Bayi Baru Sebulan Hidap Pneumonia

Pernah tak korang dengar penyakit Pneumonia ini? Pneumonia adalah infeksi dari bahan kimia, radiasi, toksin (non- microorganisme). Radang ini terjadi pada pahagian paru-paru dan menyekat proses pernafasan atau pertukaran udara di paru-paru. Kebiasaan penyakit ini mudah terdedah kepada bayi berusia kurang daripada dua tahun.

Seperti perkongsian ibu muda ini, NurAmira Bakri yang masih tidak dapat melupakan pengalaman ngerinya. Bayinya mengalami Pneumonia di usia satu bulan 19 hari. Kesiannya.

Muntah setiap kali minum susu, batuk tidak reda

To ibubapa diluar nun nok masih ada bby , kmk nak share sikit lah dengan takrang.. terutama bapa yg heavy or light smoker , mun nak merokok ya please la pergi jaoh dr bby .. lpas merokok jgn agak bby dolok lepas mandik bersih2 bok boleh agak bby .. walaupun kita dh cuci tangan tp asap rokok masih melekat di baju , rambut & so on ya .. gambar tok kmk ambik waktu danny admit ward masa nya knak Pneumonia waktu ya nya baruk 1mth 19days (49-50days cmya la) dah disahkan Pneumonia ..

What’s Pneumonia?? Pneumonia adalah peradangan paru2 yg disebabkan non- microorganisme (bahan kimia, radiasi,toksin or ubat-ubatan) ..Peradangan tok terjadi di bahagian paru2 yg berfungsi sebagai pertukaran udara sehingga penderita Pneumonia mengalami gangguan pertukaran udara di paru2

Paru-paru Danny terganggu akibat infeksi

So, waktu danny knak tok nya cuma batuk tanpa kahak , then bila menyusu nya muntahkan balit .. almost 2weeks sik bak cek hospital .. ingat batuk biasa2 ajak .. then tkut nya makin terok bok bak hospital , bila doctor Xray .. paru2 danny dh mcm terok so admit lah di HUS .. di HUS mcm2 gik sidak polah rah danny .. mala ambik darah sapa sik kesian nak?? bby sebulan lebih dipolah mcmya ..tp nak suroh nya sembuh nang mok kuat la nangga mcmya & redha banyakkan berdoa ..

Lepas berik antibiotic seminggu danny full recover .. so pleasee ibubapa jgn ambik mudah perkara mcmtok .. sbb pneumonia tok boleh mbak nyawa mun sik dirawat .. mcm nak dipdh kmk mula2 tdik lepas merokok trus mandik .. kinek Alhamdulilah , danny dah sihat tp kadang2 ya mun demam + batuk mmg cepat2 mbak nya g klinik .. atlast , kmk nak pesan sayangilah anak2 kita bila nangga nya sik sihat ya trus bak hospital jgn tangguh2 k .. semoga apa yg terjadi dgn danny sik terjadi dgn anak kitakorang ..

 #AbdulZafranDaniel #10monthsalready

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *